31 Mart 2015 Salı

Raif Vırmiça - 45.Sanat Yılı Konseri - III. Bölüm - Rast Faslı

RAİF VIRMİÇA 45. SANAT YILI
21. Aralık 2014

Raif Vırmiça, genç yaştan günümüze kadar çok yönlü bir sanatçı olarak, kültür ve sanat alanında büyük hizmet vermiş ve yeni sanatçıların yetiştirilmesinde büyük katkıda bulunmuştur. 45 yıllı aşkın müzik ve sanat hayatında, yüzlerce temsile, ulusal ve uluslar arası festivallere ve TV programlarına katılan Vırmiça, Priştine Radyo ve TV’sinde 150 kadar şarkı ve türkü çizerek önemli başarılara imza atmıştır.
“Doğru Yol” Derneği’nde büyüyen ve gelişen sanatçı, bu dernekte ilkin şarkı ve türkü, akabinde bağlama ve kanun çalmaya başlamıştır. Türk Sanat Müziği Kolu yöneticisi, dernek sekreteri ve dernek başkanı görevinde de bulunmuştur.
- Filizler Türk Kültür Sanat Derneği’nde müzik, kültür ve sanat çalışmaları ve etkinlikleri yanında yeni sanatçıların yetiştirilmesinde büyük katkıları olmuştur.
- Balkan Türk Müziği Derneği’nde 20 yıldan bu yana Balkan Türk Müziği’nin oluşturulmasında, kültür ve sanat alanında gelişmesinde sunduğu sonsuz müzik ve sanat faaliyetleri ile eşdeğer derneğin tanıtılmasında yayınladığı yazı, değerlendirme ve görsel yayınlara imza atmıştır. Deneyimli bir ses ve saz sanatçısı olarak müzik ve sanat etkiliklerinin her türüne katılarak derneğin belli başarıya ulaşmasında sunulan katkıları sonsuzdur.
- Bugüne kadar bu topraklarda kültür ve sanatın hayatta kalmasında, yaşatılmasında ve gelişmesinde sunmuş olduğu katkılarından dolayı kendileri şu ödüllere layık görülmüştür.
- 2010 yılında, Kosova’da Yılın Sanatçısı Ödülü,
- 2012 yılında Balkanlar Kültür Hizmet Ödülü,
- 2013 yılında Balkan Türk Müziği Hizmet Ödülü
- 2014 yılında Türkiye ve Türkiye dışında başarılı yapılan Türk Halk Kültürü çalışmaları için Ankara’da etkin olan Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu tarafından “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” ne de layık görülmüştür.
Vırmiça aynı zamanda bugün Kosova’da en tanınmış bir araştırmacı ve gazeteci yazar olarak da yayınlamış olduğu sayısız makale ve 22 civarında kitaplarıyla da kendini geniş çevreye tanıtmış ve çok sayıda tekdir, plaket ve ödüller kazanmıştır.
Son yıllarda Vırmiça’nın tasavvuf alanındaki çalışmaları, derlemeleri ve çizimleri de dikkati çekmektedir. Vırmiça bugüne kadar bu aşamada Prizren’in ad yapmış Osmanlı dönemi Divan şairlerinden Hacı Ömer Lütfi, Hafız Fethi ve diğer şairlerden 50 civarında ilahiyi derleyip, çaldığı birkaç çalgı aleti ile onları bizzat çizerek internetin çeşitli sitelerinde yayınlamıştır.
Vırmiça 45 yıldan bu yana yapmış olduğu iş ve diğer görevleriyle eşdeğer olarak hayatının kopmayan bir parçası olan sanat ve müzik olduğunu geçen akşamki canlı performanslıya etkin üyesi olduğu Balkan Türk Müziği Derneği’nde düzenlediği müzik şöleninde, çeşit türde şarkı, türkü, uzun havalar, kasideler ve ilahiler sunmuştur.
45. Sanat yılı kutlaması şerefine sunmuş olduğu solistik konseri büyük bir başarıyla gerçekleşti ve 45. yılın emeği başarılı bir şekilde dile getirildi.
Dört bölümden yani faslından oluşan programın Birinci bölümdeki Nihavent makamında unutulmayan şaheserler sunulurken, İkinci bölümde Segâh ve Hüzzam makamındaki ağır şarkılara yer verilirken “Bülbül” kasidesi de büyük bir ustalıkla sunulmuştur. Rast makamındaki üçüncü bölümde ölemeyen eserlerimizden Makber ve Neden Saçların Beyazlanmış Arkadaş şarkıların başarılı sunulması akabinde tasavvuf müziğindeki en değerli ilahilere yer verilmiştir. Son bölümde Uşak makamında ki ağır ve hareketli halk türkülere yer verilmiştir.
Değerli başkanımızın bu akşamki 45. Sanat yılı kutlaması şerefine sunmuş olduğu solistik konseri büyük bir başarıyla gerçekleşti. Gerçekten 45. yılın emeği hakkıyla verildi bu konserde. Birbirinden çok güzel 30 civarında şarkı, türkü, uzun havalar, kaside ve ilahiler sunuldu bu müzik şöleninde. En kısa zamanda konserin görüntüleri yayınlanacaktır.
Saygılar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder